Hudební ceny „Anděl 2010“

Včera (23.2.2011) proběhl již 20. ročník hlasování hudebních cen Anděl, tento projekt by se dal nazvat českou obdobou hudebních cen Grammy a předávání jste mohli sledovat v přímém přenosu z pražské Incheba areny od 21,00 na ČT1.

Licenci k udílení těchto cen má společnost Lewron music center s.r.o., na samotném hlasování se podílí tzv. Akademie populární hudby, kterou tvoří cca 130 akademiků- známých osobností hudební branže, výkonných umělců, hudebních novinářů, televizních a rádiových dramaturgů, zástupců největších hudebních festivalů a obchodníků s hudbou.

Letošní ročník byl trošku jinak prezenován než všechny předchozí- uváděli ho Ewa Farna spolu s Tomášem Klusem a jejich moderování bylo okořeněno vtipnými verši spojenými s Tomášovým hudebním doprovodem. Celý obřad měl vskutku velmi dynamický spád, ani chvilku jsem se u sledování nenudil a jsem rád, že jsem si tuto příležitost nenechal ujít. předávání jednotlivých cen bylo doplněno hudebními vystoupeními kapel jako jsou například Nightwork a Toxique. Skupina Toxique měla své vystoupení tématicky sladěné se svým nejnovějším albem, od Nightworků jsme mohli slyšet jejich vítězné Tepláky.

Z cen bych připomněl především již zmiňované Nightwork, kteří si odnesli 3 Anděly- skupina roku, album roku (Tepláky aneb Kroky Františka Soukupa (2010) ) a videoklip roku (Tepláky). Dále cenu za skladbu roku, kterou si odnesla Debbi s písní Touch the sun,  kterou jste mohli slyšet v TV reklamě na Metaxu. V kategorii přebila Xindla X s Láskou v housce a Nightwork s Teplákami. Debbi, neboli Deborah Kahlová je jedna ze semifinalistek soutěže Československá Superstar. Poté, co vypadla, se jí ozval Martin Červinka ze Sony Music a začali pracovat na desce. Její první singl se jmenuje „Možná se mi zdáš“.

Za zmínku stojí určitě také cena „Síň slávy“, do které vstoupil Petr Muk, a jemu in memoriam udělenou sošku Anděla převzal jeho otec, kterého u proslovu zastoupil člen z Petrovi kapely, mj. řekl „Dřív to byly nervy, jestli budeme druzí, třetí, nebo první, dnes, dnes by nám bylo jedno, i kdyby byl Petr stopadesátý, ale hlavně že by tu byl s námi“. Ještě bylo překvapující, že nejprodávanější deskou roku se stala „Banditi di Praga“ od skupiny Kabát, a to proto, že deska byla na prodejních pultech teprve tři měsíce, čili se dá mluvit o velkém úspěchu.

Stejně zajímavé byly i ceny „Anděl dvacetiletí“- za album dvacetiletí dostala cenu bývalá skupina Lucie, konkrétně za album Černý kočky a mokrý žáby, tím ale její úspěchy nekončily, ještě byla oceněna soškou za skupinu dvacetiletí.

Zpěvákem dvacetiletí se stal Jarek Nohavica, a zpěvačkou bezpochyby bezkonkurenční Lucie Bílá.

kompletní výsledky:

Hudební ceny Anděl 2010 výsledky- 20. ročník
Výsledky hlasování akademiků- ceny dvacetiletí („2.kolo.“)
 

související odkazy:

Oficiální stránky projektu „ceny Anděl“
zajímavý článek o Debbi


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..